Jaunumi novadā

2023. gadā turpināsies iepriekš iesāktā adrešu sakārtošana. Kalngalē tiks izveidota Mazā Cīruļu iela, sakārtojot adreses tiem iedzīvotājiem Kalngalē, kuri pašlaik nav piesaistīti ne pie vienas adreses un kuru adreses ir maldinošas. Nosaukums ir izvēlēts, ņemot vērā īpašnieku ierosinājumus, kas gribēja saglabāt saikni ar Cīruļu ielu, jo pirms vairākiem gadiem Cīruļu ielas sākums atradies tieši pie viņu mājām.

Savukārt adrešu sakārtošana esošās Cīruļu ielas un tās apkārtnes iedzīvotājiem (Svīres, Irbes, Zīlīšu ielās) notiks gadu vēlāk, par ko īpašniekus informēsim jau 2023. gada nogalē.

2023. gadā plānots turpināt adrešu sakārtošanu Garciemā – mainīsies adreses īpašumiem pie Mežgarciema ielas. Par pārējiem plāniem adrešu sakārtošanai informēsim turpmāk.

Kāpēc notiek adrešu maiņa?

  • Lai nodrošinātu, ka objekts ir skaidri atrodams operatīvajiem dienestiem, piegādes dienestiem, novada viesiem;
  • Lai izpildītu Ministru kabineta noteikumu Nr.455 “Adresācijas noteikumi” prasības – īpašumiem pie ielas jābūt adresei ar piesaisti pie ielas, adreses nedrīkst atkārtoties, u.c.;
  • Lai pasargātu iedzīvotājus no nepieciešamības mainīt adrešu plāksnes nākotnē.

2022. gadā novadā ir nomainīta 471 adrese, visvairāk adrešu tika mainītas Ādažos un Garciemā. Gandrīz puse no adresēm ir mainītas vai piešķirtas tieši uz iedzīvotāju iesniegumu pamata. Izskatot šādus iesniegumus, gadās situācijas, kad adreses ir jāsakārto visas ielas garumā, kā tas ir noticis, sakārtojot adreses daudzdzīvokļu mājām pretī Garciema stacijai, kur tagad tiks mainītas adreses visiem īpašumiem pie ielas. Pašām mājām adreses tiks mainītas, piesaistot tās pie tuvākās ielas, piemēram, ēkai “Garciema stacija 5”, Garciems, adrese, tiks mainīta uz Mežgarciema iela 19, Garciems. Arī turpmāk iedzīvotāji ir aicināti ziņot par gadījumiem, kad viņu adrese nav atrodama, lai pašvaldības administrācijas adrešu darba grupa varētu meklēt risinājumus.

Tika izstrādāti apvienotā novada saistošie noteikumi Nr.15/2022 par adrešu plāksnēm, kas veicinās adresācijas objektu vieglāku atrašanu – turpmāk adreses plāksni ir jāizvieto ne tikai tad, ja uz zemesgabala atrodas kāda ēka, bet arī tad, ja ir kāda būve (t.sk. būves pamati, žogs, pagaidu vai īslaicīgās uzturēšanas būves), neatkarīgi no tā, vai būve ir nodota ekspluatācijā.

Veicot adrešu sakārtošanu, izveidotas jaunas ielas un piešķirti ielu nosaukumi 3 ielām: Smilgu, Vectiltiņu ielas Ādažos un Lauču iela Kalngalē, ka arī 8 ielām ir precizēts izvietojums – 5 ielām Gaujas ciemā, 2 ielām Garciemā un 1 ielai Garupē.

Vairāk nekā puse  (56%)  no mainītajām adresēm un 80% lēmumu tika pieņemti uz iedzīvotāju iesniegumu pamata